Wednesday, October 13, 2010

Kereta buruk vs Kereta baru..

Assalamualaikum..

Lamanya tak bukak blog ni.. ni gara2 malas sgt2 nk bukak laptop.. sejak abis belajar ni mmg agak liat nak bukak laptop n tenet.. actually tajuk ni adalah post yg lama tp error plak masa nk send.. so hr ini aku smbg balik ye cerita kereta buruk vs kereta baru.. ia adalah sebuah cerita perumpaan dr seorg sahabat PN SHAHLIZA lab mate aku..

Cerita nye lebih kurang begini lah..

apa kita rasa bila kita memandu kereta buruk..
kita pasti akan rasa bestnya ada kereta baru and mewah kn.. tp sewaktu memandu kita tak perlu la sgt berhati2 takut kereta calar, takut langgar lobang, takut itu, takut ini sb nak jaga kereta baru la katakan.. tp kalau pakai kete bruk kita selalunya redah je kan.. ala.. da buruk.. ada lopak air pn redah.. kita pn tak takut kalau kene hempet dgn kereta lawa.. kalau calar pn tak kisah...

tp apa pulak rasanya bile kita memandu kereta baru..
Pastinya kita akan cukup berhati2.. maklumla kereta baru nnt apa2 nk baiki mahal.. sayang sgt.. beli mahal kan.. sangup lalu jalan jauh kalau jalan tak elok.. kalau kene hempet sikit dgn kenderaan lain sure cepat2 kita yg akan mengelak sb takut kete calar.. kita sgt berhati2..

tapikan ..

org yg memandu kereta mewah juga kadang2 ingin jugak memandu kereta buruk sb boleh redah je.,. dan yg memandu kereta buruk sudah semestinya sgt2 ingin memandu kereta mewah.. sedangkan mereka tak tahu bhw naik kete mewah selalu kene harga mahal bile buah tepi jalan.. hihihi.. itu persepsp org bila membawa kereta mewah orgnya kaya.. sudah semestinya kene ketuk harga tinggi2..

itu hny cerita.. tp apa kaitannya dgn kehidupan seharian.. kiranya org yg memandu kereta buruk itu adalah org yg sering ALLAH uji.. kiranya org yg selalu di uji itu hatinya kental.. dia redah je apa pn yg ada depan mata dan terima dgn rela tanpa perlu risau apa akan terjadi.. tak perlu risaukan byk benda..

dan org yg memandu kereta mewah dan cantik itu adalah umpama org yg senang perjalanan idupnya.. semua ada untuk dirinya.. ALLAH jarang menguji dirinya.. oleh kerana itu org yg jarang di uji itu sgt berhati2.. dia tak berani meredah oanak dan duri kehidupan yg susah dan memeritkan..

oleh itu.. moral of the story is.. jgn disangka buruk itu murah.. buruk itu hina.. buruk itu lemah.. tp kdg2 bila kita menilai buruk otu dr persepsi yg positif kita mampu menilai buruk itu ada kebaikkan.. buruk itu kekuatan.. buruk itu menuju jalan kehormatan.. yg penting buruk itu mengajar kita menghargai kebaikkan..

dan jangan di sangka semua yg baru itu bagus.. mewah itu kebanggaan.. gagah itu kekuatan.. tp sebenarnya ia satu anugerah yg wajib di syukuri dan bukan 1 alasan yg melalaikan kita dr mengingati ALLAH yg MAHA MEMBERI..

KERANA.. sama ada yg datang itu BAIK atau BURUK.. akhirnya kedua2 nya pasti mendatangkan KEBAIKKAN.. kepada mereka yg sentiasa mencari KEBAIKKAN dalam apa jua situasi yg mereka hadapi.. yg penting YAKINLAH.. ALLAH takkan mendatang sesuatu itu untuk sia2.. JAUH sekali menganiaya hambaNYA..

moga kita dpt kebaikkan dlm stp jalan yg kita lalui.. aku tak brp reti bercerita.. cerita best pn tak jadi best.. tak kisahlah janji apa yg ingin aku sampai kan itu sampai..

salam ukhwah buat semua

Tuesday, September 28, 2010

Tiga Api Cinta

Assalamualaikum.. sedikit video yg ingin di kongsi.. moga membawa manfaat dan terhindar kita dr godaan 3 api cinta dunia yg melalaikn.. Insyallah sedang berusaha cari video tentang dajjal tajuk mlm td di halaqah.. Sekiranya ada sapa2 yg ada silalah kongsi kn dgn saya.. sgt bermanfaat dan sgt menarik kupasan dr dr daniel zainal abidin.. kita ini idupnya akhir zaman.. moga ALLAH lindungi kita dr kesesatan dan fitnah dajjal yg sgt merbahaya..











Saturday, September 25, 2010

Kerinduan pada sang Perindu yg sering di lupakan..

Assalamualaikum.. marilah kita hayati ceramah ini.. moga kita mampu bangkit rasa rindu dan kecintaan kita pada insan yg merindui kita berzaman lamanya.. amin.. moga hidup hati kita dgn rasa rindu dan kecintaan kita pada Nabi Muhammad S.A.W.. amin amin amin ya rabb


Ceramah Si Cilik

Assalamualikum...

ALLAHUAKBAR.. di sini aku titipkan.. si anak kecil yg cukup petah berbicara..







Masyallah.. Subhanallah.. Moga terpelihara anak kecil ini hingga ke akhir hayat.. dan moga menjadi pemimpin umat yg hebat 1 hari nnt..

nah para sahabat.. punya anak seperti ni yg harus di banggakan.. bukan yg hebat berposing mahu dijadikan supermodel, pelakon, penyanyi dan sebagainya.. ya tidak dinafikan ramai anak cilik hari ini.. namun ciliknya bukan ke arah yg membanggakan.. cilik dipentas sbg penyanyi, pelakon, penari dan sebagainya..

nak ibu2 dan bapa2.. clikkn anak kalian ke arah yg benar.. yg comel jgn dipertandingkan.. yg bijak jgn disalah arahkan.. anak2 itu putih.. kamu yg mencorak.. jgn sudah besar baru mahu mencorak.. warnakan dgn warna2 yg mulia..

aku doakan anak2 kalian semua bijak2 dan cerdik2.. yg penting soleh dlm erti kata yg benar2 soleh.. makanya stp tingkah laku anak2 akan dipertanggugjawabkan ke atas bahu kita di akhir kelak.. moga kita semua ada jawapan utk itu di akhirat sana... krn anak amanah yg terhebat buat insan bergelar ibu dan bapa walau pn aku tak da anak lagi and tak kawen lagi.. :)

Thursday, September 23, 2010

Bicara hati

Assalamualaikum... lama kan da tak menulis kat sini.. rindunya.. rindu kat blog rindu kat kabar kawan2 semua.. harap semua sihat.. sebelum aku teruskan berbicara aku sertakan 1 lagu bicara hati.. dengarkanlah..



ni aku taipkan liriknya oleh krn aku tak dpt search lirik kat tenet

jauh melangkah
meniti waktu berlalu
jauh berjalan
lewati berjuta warna kehidupan
tanpa sadari
dlm cermin wajah ini
bertambah umor ku
dlm idup yg semakin merapuh

allah bukalah hati ku
bimbing dijalan terangMu
selamatkanlh jiwa yg gelap dlm cahaya rahmatMu

allah kau maha cahaya
beri petunjuk sang jiwa
ampuni diri yg lemah
dlm sesat ku melangkah

ooooo

allah ya rabbi

ALLAH maha chaya
menerangi jiwa

ku menghitung diri
tanpa saat air mata
menjadi saksi byk waktu sia2
tanpa sadari dlm cermin wajah ini
bertambah umur ku
dlm idup yg semakin merapuh

allah bukalah hati ku
bimbing dijalan terangMu
selamatkanlh jiwa yg gelap dlm cahaya rahmatMu

allah kau maha cahaya
beri petunjuk sang jiwa
ampuni diri yg lemah
dlm sesat ku melangkah

Allahuallah 2x

ALLAh terangi jiwaku
ALLAH beri petunjukMu

Allahuallah 2x

ALLAH ujilah hambaMU
ALLAH ampunilah aku

Juah melangkah
berharap hidup tak sia2
jauh berjalan
harapkan ku dlm keampunan


hayati stp bait2 kata lirik lagu ini.. aku berharap hidup ku tak sia2.. walau sesaat hidup ku didunia ini.. aku juga mendoakan sahabat2 ku begitu.. sahabat aku menyayangi diri kalian semua kerana ALLAH..

apa yg sebenarnya ingin aku sampai kn hr ini.. tp yg pasti aku sedey dgn keadaan hr ini.. aku sedey dgn kefahaman islam yg ada pd muslim hr ini.. aku tak sempurna utk memperkatakn ttg kesempurnaan beragama..

tiada lagikah perkahwinan hari ini yg sebenar2nya perkahwinan.. bukan sekadar menghalalkan yg haram.. bukan sekadar menyucikan 2 kekasih yg berkasih.. bukan sekadar menyatukan 2 hati yg terpisah.. bukan sekadar melahirkan zuriat penyambung umat manusia.. bukan sekadar menyatakan dibibirkan menyempurnakan sebahagian dari iman.. tp penuh dgn misi yg jelas dlm hidup berkeluarga.. aaahhh.. susahnya nak jelaskan.. krn berapa ramai yg faham.. perkahwinan bukan sekadar mengikut kebiasaan.. di dalamnya penuh perjuangan.. bukan utk melahirkan sekadar yg biasa2.. tapi untuk melahirkan yg luar biasa.. yang kuat jiwanya.. kuat perjuangannya.. kuat imannya.. tinggi ilmunya.. hemah peribadinya.. kuat daya fikirnya.. awas pemerhatiannya.. tak tergoyah akidahnya.. krn cabaran hari ini takkan sama dgn cabaran generasi yg akan dtg.. akan dtg cabarannya lebih hebat bg seorg muslim utk hidup dimuka bumi ini.. berkorbanlah wahai manusia hr ini utk generasimu yg akan datang.. YA ALLAH selamatkanlah generasi ku dr kerosakkan akidah dan tetapkan iman generasi ku sehingga akhir hayat mereka.. temukan seluruh generasi ku disyurga.. mohon jgn sorg dr generasi ku KAU campakkan ke api neraka..

YA ALLAH andai ada jodoh untuk ku temukanlah aku dgn lelaki TERBAIK diantara yg TERBAIK yg

membuat kn aku lupa indahnya dunia ini
kerana terbuai dgn indahnya syurgaMU..

membuat aku lupa apa itu modennye fesyen
kerana terbuai indahnya menutup aurat
membuat aku lupa apa itu mewah
kerana terbuai indahnya sedekah
membuat aku lupa bicara yang sia2
kerana terbuai dgn indahnya zikruallah

amin ya rabb.. Moga KAU sentiasa beri aku petunjuk meniti hari2 mendatang..

Wahai lelaki...
didiklah isteri2 mu jadi solehah..
Wahai wanita...
lembutkanlah hati2 kalian agar mudah didik..
Wahai lelaki dan wanita..
carilah ilmu utk dirimu dan generasimu..
agar terdidik diri dan generasi dgn acuan yg benar..

ALLAHUAKBAR.. ampunkn dosa2 hamba.. dosa2 kedua ibu bapa hamba.. adik beradik hamba.. saudara2 hamba.. sahabat2 hamba.. guru2 hamba.. muslimin dan muslimat sekalinnya.. ASTAGFIRUALLAH..

Monday, September 20, 2010

SATU CINTA

Satu Cinta

Album : Satu Cinta
Munsyid : StartFive
http://liriknasyid.com


Ku memohon dalam sujudku pada-Mu
Ampunkanlah s'gala dosa dalam diri
Ku percaya Engkau bisa meneguhkan
Pendirianku....... Keimananku.......

Ku memohon dalam sujudku pada-Mu
Ampunkanlah s'gala dosa dalam diri
Ku percaya Engkau bisa meneguhkan
Pendirianku....... Keimananku.......

Engkau satu cinta
Yang s'lamanya aku cari
Tiada waktu ku tinggalkan
Demi cintaku kepada-Mu
Walau seribu rintangan
Kan menghadang salam diri
Ku teguhkan hati ini
Hanya pada-Mu
Ku pasrahkan.......

Oh Tuhan .... s'lamatkanlah hamba ini
Dari segala fatamorgana dunia
Oh Tuhan .... jauhkanlah hamba ini
Dari hidup yang sia-sia



Saturday, June 26, 2010

1st MOCK VIVA 26 jun 2010 11.00 am

Assalamualaikum..

errmmm... baru je abis mock viva hr ni.. so far so good.. jgn terlalu yakin dan jgn terlalu weak.. bersederhana adalah lebih baik utk segala urusan... Yang dtg hr ni seperti biasa dr dayang, pn noraini, pn shahliza, azie and zul.. and yg sorg lagi tak yah mention la.. i am not welcone dia pon.. :)

So, ada la bbrp komen yg memberangsangkan.. perlu baiki slide and tambah some of the content.. tak tahu la bile ada masa nak tambah.. i will try my best.. anyway thanks to all of you yg dtg and spend you week day utk aku nye MOCK VIVA.. really appreciate it..

PLEASE WISH ME a GUD LUCK for my VIVA and also my MASTER.

So sblm start VIVA aku dpt keje part time plak... kne wat claim grant.. hihihi.. dpt la extra income.. actually kesian kt dr dyg.. sblm ni kak lina ada tolong.. since kak lin aberenti aku take over.. now aku tak de,, tak de sapa yg tolong dia.. insyallah aku siapkan esok lepas wat paspot.. nxt week ada meeting kat Singapore.. huhuhuhu... tak best..

ok la nak balik and nak solat jap.. salam..

Sunday, June 20, 2010

Assalamualaikum

Salam sejahtera kpd semua sahabat2 ku...

ALHAMDULILLAH bersyukurlah kita kpd ALLAH yg masih memberi kita nyawa dan masih lagi bernafas utk meneruskan kehidupan ini... sewaktu aku menulis blog ni sudah pn jam 12.21 mlm.. tp aku masih di lab menyiapkan slide presentation dan esok bgn awal utk pergi keje.. hr selasa insyallah masih umor aku pjg mock viva akan di adakan pd jam 8.30 mlm di lab case jb SE UTM skudai.. doakan aku ye kwn2 moga di beri kelapangan dan ketabahan..

YA ALLAH berilah aku kekuatan utk menempuhi hari esok dan hari2 mendatang.. realy sgt penat tp hny mampu bertawakal.. realy sgt takut utk present... tp gagahkan diri utk tempuh sebarang kemungkinan.. dgn tak cukup persediaan fizikal dan mental.. Hny pd MU aku serahkan segala urusan.. Moga esok aku mampu bgn dan bekerja dan refine balik slide utk selasa dan dan dan lagi..

jgn dipinta dimudahkan urusan tp mintalah ditabahkan hati menempuh dgaan.. jgn diminta kecilkan ujian tp mintalah dibesarkan iman (motivasi pagi IKIM.fm.. 7.15 pagi.. selamat mendengar ye kwn2.. mmg best..)

moga aku tabah dan meningkat setingkat keimanan r hari2 yg sebelum.. amin.. da selamat mlm semua.. moga dibuai mimpi2 yg indah... aku sayang kamu semua..

Sunday, June 6, 2010

Selamat

Assalamualaikum...

rasanya lama beno tak post apa2 kat blog ni.. da lama tak membebel2 kt sini.. masa tak mengizinkan skang ni.. aku sudah memulakan keje di ASM Pasir Gudang sbg Analyst Programmer... sebuah kilang dr china dan dipelopori oleh mejoriti bangsa cina.. a little bit challenge to me utk bersaing dgn bangsa ini dgn aku yang langsung tak reti cakap cina.. dlm 2 week ini aku mula belajar sikit2 bahasa cina dr kwn2..

wa pu che tau-saya tak tahu
ken pu tau-tak nampak
yu-ikan
ni hao ma-apa kaba?

communication adalah 1 masalah yg agak besar bg aku.. dgn bos aku dr singapore berbangsa taiwan dan bos kedua juga dr singapore org hong kong yg mmg tak tahu ckp melayu dan budaya melayu.. dgn aku yg speaking english terabur2.. hentam je la labu...

apa pn stakat ni nice be there sb walaupn mereka cina stakat ini layan mereka baik2 sahaja.. sewaktu bos dtg ke ASM malaysia... both of the sgt2 welcome.. dia org belanja aku dan semua department MIS/EDP makan.. tp aku the only one malay as a exempt (executive) staff in this department dgn rela paksa aku telah pergi mkn direstoren yg aku tak tahu halal ke idok.. tanya tuan kedai mmg la kata halal.. tny kwn2 yg cina dia kata halal.. halal yg sebenar2 halal masih diragui... YA ALLAH ampnkn dosa2 hamba... aku agak blur utk menolak dan dlm situasi itu aku hny mampu memilih makanan yg rasa2nya masih boeh dimakan... ye lah depa hidang ikan steam, udang, sayur kangkung, sayur kobis, lala, bebola apa ntah... so aku mkn sayur, sikit ikan dan lala... aku telan dgn ssgt payah.. :(( ni la st time menghadapi situasi yg tak terkawal..

tu antara 1st pengalaman aku bekerje setelh bertahun2 menghabiskan masa dgn pelajaran.. namun master aku masih pending sb belum viva.. 1st day keje je dr dyg wish selamat bekerja.. tp dlm masa yg sama dia masih mengingatkan aku masih belum viva.. dijangka dalambulan ni... banayk sgt prepaation yg belum dibuat... byk22222.... jurnal tak siap lagi.. slide tak uat lagi.. 2 weekend lepas aku terpaksa pegi lab utk siapkan keje2 master.. hr bekerja da tak larat tp kdg2 p jugak.. weekend ni balik ada weeding jiran.. next week balik lagi nak g muar g mkn ikan bakar sempena gaji 1st utk kerje 1st belanja famili dan kakak aku n (kak su) gaji 1st utk kerje baru dia... alhamdulillah ALLAh limpah kan rezeki buat kami semua... syukur yg tak terhingga pd ALLAH yg mengubah keadaan hidup kami kpd keadaan lebih baik..

Skang ni keadaan daberubah... sibuk yg teramat2 sgt... moga ALLAH mudahkan urusan aku.. doakan aku semua kawan2.. moga mudah urusan aku utk viva.. utk keje.. dan segala urusan hidp aku di dunia dan di akhirat... errmmm... 16 hb ni pulak ada lagi interview SPA.. bila masa nk prepare semua ni.. :( ALLAh hny memberi beban kpd hambaNYA yg mampu memikul.. moga aku adalah hambaNYA yg mampu memikul semua bebanan ini dan tanggungjwb ini dgn sempurna.. amin,,, now time utk siap2 balik JB..

apa pn thanks to all my famili yg sentiasa ada waktu susah dan senang aku.. mak bapak yg bayar duit kete utk sementra.. bg duit mkn dll.. tok adik yg support mana2 tak cukup.. tok kang lan yg service kerete... utk kang mi yg tumpangkan umah... utk kakak yg support moral.. thanks to all my beloved famili... thanks krn memudahkan perjalanan idup aku diwaktu susahnya aku.. 1st of all.. thanks to ALLAH yg memberii aku keluarga yg sgt baik.. aku masih mampu bersyukur dan tersenyum dgn semuanya... ALHAMDULILLAH.. segala puji bg ALLAH..

salam..

Wednesday, May 5, 2010

Interview tour..

Assalamualaikum...

ALHAMDULILLAH.. banyaklah pulak interview yg kene pegi..
1st and 2nd interview kat ASM pasi gudang telah berjaya.. INSYALLAH tak de aral melintang 18/05/2010 ni aku akan start keje kat ASM sebagai analyst programmer.. bolehla utk sementara dapat keje goverment.. sekrang2nya tak delah tanam anggur lama2.. yg paling utama aku nk grab sebanyak mungkin pengalaman keje kat industry.. mgkn boleh digunakan utk tajuk research yg akan dtg.. (**wink** ;))
6 hb ni iaitu bersamaan esok adalah interview dgn UTHM sebagai TUTOR.. takot and tak de feel nak prepare.. really mengharap yg ini tp sesungguhnya hanya ALLAH yg maha mengetahui mana yg TERBAIK.. tp sib baik da prepare 4 hr lepas.. nk hafal esok pagi kot.. interview kol 2 sempat agi.. tak sabar nak jumpa vicky, kak dayah and daus kat sana.. dilla da fly ke australia so tak dpt la jumpa dia.. the most important thing slide mock teaching tak buat agi.. really hampeh aku ni..
okey balik dr interview kat ASM.. rupenya dtg agi 1 agi surat panggil interview.. kali ni agak jauh.. kat UPM serdang sebagai pegawai tadbir.. yang ni 13hb ni hari khamis.. huhuhu.. nampak gaya kang lan yg akn antar aku g interview.. hai.. menyusahkan org la pulak. tp nk wat cam ne kan... terpaksa la...
and last2 aku ni yg pening... baru panggil interview.. da pening nak plih yg mana satu.. risau la plak bab2 kene pilih ni.. sb aku selalu salah pilih.. sb tu aku ni jenis org yg tak suka ada byk pilihan.. biar satu je senang tak yah pike2 nk pilih.. amik je.. kan senang keje.. :)
aku rasa pas ni klu ada agi interview aku tak larat nk g da kot.. kecuali aku betul2 interest nak keje tu.. kalau tak rasa mcm buang masa... duit dan tenaga.. baik bg peluang tu kat org lain..
apa pon kawan2 doakan aku dapat keje yg TERBAIK utk aku.. yg aku bahagia dan gembira berada di dalamnya. yg mampu menjadikan aku seorg pekerja yg cemerlang, gemilang dan terbilang.. penting juge.. moga di situ la aku akan menetap dgn gembira bersama keluarga aku sendiri.. (alasan sb bile da keje da malas nk tukar2 dgn alasan sb kawen.. so doa moga jodoh aku juga bekerja di situ atau di area itu.. yg tidak menyebabkan aku kene tukar2..) juge yg jadikan aku berguna utk organisasi itu.. bukan pekerja yg pasive tak mampu menymbang apa2.. amin.. tentukan yg TERBAIK utk hamba YA ALLAH..

okey nite.. wish me a gud luck tomorow..

Thursday, April 29, 2010

ALHAMDULILLAH

Assalamualaikum..

ALHAMDULILLAH yg tak terhingga.. akhirnya aku dapat jugak anta thesis aku ke SPS.. fuhhhh... mmg teramat rasa lega... tepat jam 4.40pm pd tarikh 28 hb 4 2010 diterima oleh kak emy di sps... akan menjadi kenang-kenangan.. akhirnya usaha selama 2 tahun 4 bulan membuah kan hasil.. namun saat2 mendebarkan tak abis agi.. VIVA yg amat menggerunkan.. moga dimudahkan segalanya.. harap prof madya dr rosziati dr UTHM dan dr radziah dr UTM berada dalam mood baik sentiasa ketika membaca thesis aku dan ketika menilai aku nanti.. dan moga diberi kelapangan pd mereka berdua utk membacanya dgn tenang hati.. moga aku cepat2 kene panggil VIVA... nak kejar konvo bulan 8 ni... doa2 la moga sempat konvo tahun ni... kalau lama2 sgt takit lupa.. maklumla aku ni kan da tua.. cepat bena lupa satu2 benda..

pertamanya.. aku ucapkan ALHAMDULILLAH..
segala puji bg ALLAH yg memberi sejuta rahmat..
yg memberi aku peluang melalui jalan ini..
mendidik aku tentang kesabaran..
mengajar aku tentang ketabahan..
mengingatkan aku tentang kesilapan..
membimbing aku untuk tidak kenal putus asa..
yang membuatkan aku sedar akan TAWAKAL sebenar2 TAWAKAL dlm urusan kehidupanku..

malah tidak cukup dengan itu..
DIA..
membelai aku dalam tangisan..
menyelitkan ketenangan dalam tekanan..
memberi kekuatan dalam tak berdaya..
memberi cetusan ilham dlm kebuntuan..
mendakap ketika ketakutan..
menerangi ketika jalan itu gelap..
mengingatkan ketika aku mulai lalai dgn kehidupan..

YA ALLAH..
KAU sentiasa ada..
ada di apa jua situasi..
KAU maha memberi..
KAU maha pengampun..
walau aku sering leka..
yg kononnya krn urusan dunia..
Ampunkan aku ya ALLAH..
Ampunkan aku ya ALLAH..
Ampunkan aku ya ALLAH..
betapa aku tak mensyukuri nikmatMU..
betapa aku lemah dgn ujianMU..
mengeluh dan terus mengeluh..
Ampunkan aku ya ALLAH..
Ampunkan aku ya ALLAH..
Ampunkan aku ya ALLAH..
sayangilah aku sepanjang hidupku..
jangan biarkan aku sendirian menentukan nasib diriku..
padaMU aku serahkan segala urusanku..
aku berusaha menerima ketentuanMU..
aku berusaha.. aku berusaha.. dan akan terus berusaha..
namun aku tak cukup kuat untuk berjanji..
mohon keampunanMU ya ALLAH..
berkati keseluruhan hidupku..


hari ini aku di sini..
kerana belas ihsanMU ya ALLAH..
sesungguhnya siapa aku tanpaMU..
tak terkata dgn kata2..
sekali lagi aku merasai..
nikmatMU yg maha besar ke atas diriku..
ALHAMDULILLAH..
rasa syukur ku pd segala rahmat yg KAU beri..
moga nikmat yg KAU beri..
menjadikan aku lebih baik..
dr aku yg semalam..

ALHAMDULILLAH.. ALHAMDULILLAH.. ALHAMDULILLAH..

tak lupa juga pada insan2 sekeliling yg memberi sokongan.. buat dr dayang yg bersusah payah memberi idea2 dan membantu dengan baik.. special dedicated to my beloved mak and bapak.. really love u so much.. also to all my famili.. sama gak to all my members la.. pn shahliza, pn noraini, zul, mahmood yg byk berkongsi ilmu.. buat BFF norifhan, wan n faiz tqvm for ur support especially my beloved friend norifhan yg byk sgt membantu terutama bab2 cerita pelbagai masalah walaupn dia berada jauh kat penang.. jarak bukan alasan utk seorg sahabat yg baik.. azie, farha, mira, aisa, salmah, yan, dd, kak yot, kak lilik, kak su, kak ema, dura, kak salina, wana, nazeema, kak wan, zamri, aidil, aizat, dan semua kawan2 yg lain terima kasih krn kalian juga telah melengkapkan sebuah cerita kehidupan ini..

errmmm.. hampir terlupa.. ada lagi sorg insan ni.. awak.. terima kasih juga krn memberi sejuta pengalaman dgn cara yg berbeza.. tiada apa2 kesilapan.. yg ada hanya corak2 kehidupan yg pelbagai yg tak semuanya indah.. percayalah tiada dendam dlm diri aku.. tiada amarah atau terkilan.. tiada persoalan untuk mmpertikaikn.. aku percaya dan yakin dr persepsi ku sendiri.. prinsip aku masih sama dan insyallah ia takkan berubah untuk selamanya.. hari ini aku mahu nyatakan aku da abis belajar.. ALHAMDULILLAH.. moga awak juga berjaya dalam kehidupan awak ye.. saya doakan.. jgn lupa pesan saya.. jadi budak baik.. moga hidup lebih diberkatiNYA..

to sina and yavuz.. aku doa moga korg cepat2 kawen.. hidup bahagia dunia akhirat.. thanks dgn sejuta masalah yg korg beri.. thanks krn memberi kesedaran akan kesederhanaan.. pesan aku satu je.. kawen jgn tak kawen.. ;) dan jgn bebankan lagi org lain dgn masalah2 yg tak sepatutnya.. kdg2 kita perlu belajar utk jd perahsia.. dan bukan semua masalah utk di bicarakan.. aku tak minta dipuji.. tp aku mohon jgn dikeji sehina2 manusia seolah2 aku tak pernah berjasa.. :) anyway thanks..

ALHAMDULILLAH.. perjalanan ku baru bermula.. moga aku dapat keje yg penuh dgn keberkatan.. 27/4/2010 aku interview kt ASM pasir gudang.. 1st phase aku lepas.. and 2nd interview pd 3/5/2010.. huh.. agak menakutkan nk keje private ni. dan pada 6/5/2010 aku ada lagi intervuew di UTHM.. tp surat tak sampai lagi.. moga mudah urusan.. doakan yek.. moga antara yg banyak ini ada satu yg memberi sinar harapan.. aku mohon pekerjaan yg mendatangkan keberkatanMU ya ALLAH.. doakan aku semua.. moga murah rezeki and cepat2 dapat keje..

Thanks to all yg mencorakkan perjalanan aku ini.. take care.. salam..

Friday, April 23, 2010

Azie belanja KFC

Assalamualaikum...

hari byk cerita...

1. hr ni dr pagi cari dr dayang tak jumpa.. rupanya dia tgg call aku.. aku da tak buleh call da skang ni.. hukhukhuk... cari punya cari... dr pagi terjumpa orang lain pulak.. uwwaaa... really sengal... await la hari ni aku jumpa dia.. punya la menyorok akhirnya aku yg tunjuk muka.. haisss.... tp tak pe lah... :P

2. aku tak buleh nk anta lagi thesis.. ada sikit lagi correction.. tp tak de lah kritikal sgt.. yg biasa2 jek.. maka akan aku hantar hr rabu sb dr dyg balik sini selasa mlm dan aku pn ada interview hr selasa ni.. so singgahla kejap ke sini utk anta.. apa pn masih boleh memanjat sejuta kesyukuran kehadrat ilahi...

3. hari ni azie belanja KFC.. murah rezeki aku hari ni.. thanks azie.. tp takut jugak nnt ad org yg menyampah dan azie jugak yg kene.. kesian azie.. sb pas ni aku da tak de.. moga dia jumpa kawan yg baik2 sbg kawan dia..

ok esok aku akan balik kampung.. hari nak pulangkan kunci asrama..

jumpa lagi nnt.. salam.. luv u all..

Thursday, April 22, 2010

ALHAMDULILLAH hari ni Jumaat 23 aplil jam 1.33

assalamualaikum..

fuh... alhamdulillah... hari ini dalam sejarah setelah menunggu 2 tahun 4 bulan akhirnya impian aku hampir jadi kenyataan.. tapi masih lagi ada sebahagian ye.. hari ni aku da siapkan thesis utk di hantar ke PPS. bersyukur sangat2.. dgn penuh harapan esok aku dapat menghantarnya tanpa sebarang halangan terutamanya correction... letih da wat correction.. hukhukhuk.. menunggu kebarangkalian ada correction utk chapter 6 dan 7.. harap2 tak banyak dan boleh anta esok... tapi tanpa kata nk diluah.. rasa lega dan fuh.... sambil tarik nafas dalam2 dan hembus laju... teima kasih kpd semua yg terlibt terutamanya mak and bapak.. sayang sgt2 kat mak and bapak... tak sabar tgg hari esok.. ;)

oleh krn kesibukan hr ni aku tak sempat nak jamah makanan... ops lupa.. yana ada bg roti.. tu je la aku makan hr ni tanpa minum setitik air pn hari ni.. isk isk isk... kesiannya... tu pn si aidil yg bersimpati menyuruh yana g beli makanan.. tq yana and aidil..

hohohoho... dlam masa yg sama juge aku harus memikirkan preparation interview keje kat hari selasa ni sebagai analyst programmer.. aku rasa mcm tak layak je.. aku bukan reti sgt programming ni.. tp hentam je la labu.. mana tahu tu rezeki aku kan... dr menganggur kt umah... doakan yek moga aku cepat2 dapat keje.. nnt boleh belanja korg.. cewah.. mcm baik hati la sgt kan.. :) tp seperti biasa aku kene soal siasat dgn mak aku pasal keje ni... soalan aku yg pertama bile mak aku tanya mcm2 adalah.. mak keje kat pasir gudang je.. takkan mak tak kasik keje kot... hihihihi... tahu benar aku dgn mak aku tu.. klu buleh dia suh keje yg dok kt umah.. gaji kecik pn dia tak heran asalkan duduk umah.. JB ni pn da kira jauh bg dia.. jgn la nk mimpi mohon keje kat KL.. nmpk gaye idup katKL tak tenang la den.. mak mak... tp tak pe..sb mak kata mak sayang saya sb tu dia tak bagi keje jauh2.. :(( (teringat peristiwa pemberontakan suatu ketika dulu)... i luv u too mak.. muah.. muah... muah...

arrrggghhh... da tak sabar nak balik.. nak balik.. nak balik... mak and bapak waiting for me k... miss both of u so much and much and much more... abaikn grammer ye.. :) suka2 ati je aku ni mengporakperandakan bahasa org..

errmm tetiba teringat exam PTD hr tu.. ada ke masuk esei english facebook.. tak de idea nk buat.. nak hentam lebih2 kang nnt kata tak menyokong PM... last2 tulis ntah apa2 merapu... tak tahu la dapat ke idok.. tarikh keputusannya lupa da bila.. surat pn kat umah.. nnt la check.. ada rezeki dapat lah.. tak de goyang kaki la kat umah... :)

ok la nak balik tido setelah penat seharian dok kat lab ni sampai punggung pn rasa kebas... dr td tak bangun2 and tak kemana2... dgn pinggang2 pn da sakit.. adeh.. time to rest... zzzzZZZzzz..
selamat mlm+ pagi semua.. :)

Friday, April 2, 2010

Aku masih mampu tersenyum

Assalamualaikum...

ALLAHUAKBAR.. tak terluah dgn kata apa yg di rasa.. rasanya minggu ni sahaja aku dah mendengar 4 masalah org yg pelbagai2.. seberat telinga mendengar berat lagi bahu yg memikul.. wahai sahabat2.. aku doakan kalian semua dirahmati olehNYA dan dipermudahkan jalan dgn masalah2 kalian..

wahai sahabat..
percaya lah tiada yg sia2 dgn setiap apa yg kalian rasa..
sama ada rasa itu perit..
atau rasa itu manis..
rasailah dgn senyuman..
dan sulami dgn tangis keinsafan..
bukan tangisan meratap..

wahai sahabat..
berSABARlah dgn ujian yg kalian rasa..
seribu hikmah menunggu kalian dihadapan..
jangan biarkan perasaan mengawal diri..
jangan biarkan perasaan mengalahkan kewajaran..
jangan biarkan perasaan berjalan dihadapan akal..
percayalah sahabat..
itu semua ujian dlm sebuah perjalanan yg panjang..
letaklah akhirat yg kekal di kepala..
untuk diutamakan dan dimuliakan..
dunia yg sementara ini di kaki..
bukn untuk dihina..
tp untuk mengingatkan..
mengejar dunia hanya sia2..

wahai sahabat..
aku juga seperti kamu..
seribu satu masalah yg masih dikepala..
seribu satu persoalan tentang hidup..
yang aku sendiri tak mampu mencari jawapannya..

wahai sahabat..
aku tak sekuat yang kalian sangka..
aku juga tak setenang yang kalian fikirkan..
senyuman ku juga tak bermakna aku gembira..
hidup ku juga penuh pancaroba..

wahai sahabat..
aku juga kdg2 tak berdaya..
aku juga sering mengalirkan air mata..
saban hari saban malam..
dan masa silih berganti..

wahai sahabat..
sedikit nasihat ku untuk insan yg aku kasihi
juga peringatan buat diri ku
carilah TUHANMU di dalam apa jua situasi kehidupanmu..
jadikanlah TUHANMU sebagai kekasih..
yang tak pernah akan melukai hatimu..
yg sentiasa ada dekat dihatimu..
jadikanlah TUHANMU sebagai sahabat..
yang ada diwaktu senang dan susahmu..
pelengkap kehidupan..
Jadilah TUHANMU sebagai teman..
yang tak pernah jemu mendengar keluh kesahmu..
malah memberi kamu sejuta rahmat..
atas kehidupanmu..

wahai sahabat..
maka tenang lah yg akan menenamimu..
walau seberat mana pn ujian keatas bahumu..

wahai sayang ku semua.. kuatkan keyakinan.. moga perjalanan ini membuahkan hasil utk kehidupan akan datang.. aku sayang kamu..

wassalam..

Thursday, April 1, 2010

tak tahu nak tulis apa..

assalamualaikum.. selamat malam.. tak tahu nak tulis apa... tak de idea. cuma yg tahu tak leh tido beberapa mlm ni.. da mcm kelawar.. idup mlm tido siang.. adeh.. ALLAH da tarik nikmat tido mlm ni.. hukhukhuk..

actually dapat exam jawatan pegawai 41.. 10/4 ni.. tak tahu nak prepare apa.. lagi pn tak tahu jawatan apa.. sb surat smpai kt umah tp tak g amik lagik.. klu duluu PTD je exam la ni semua kene exam.. ramai gak kengkawan dapt.. tp masing2 tak tahu nk baca apa.. tp nk kene prepare gak ni.. ada sapa2 ada tips tak? moga2 ada rezeki.. belajar pn nk abis da.. harap2 tak menganggur lama.. da masanya berjasa.. hukhukhuk.. tak kisah la keje apa.. kalau ikut kn cita2 aku suka lagi mengajar.. tp bukan jadi cikgu aku lebih minat jd pensyarah.. tp..... tu la kene smbg belajar lagi.. tak ready wat masa ni.. da penat.. nak rest 1 or 2 or 3 thn or tak sambung langsung.. :)) otak da agak tepu nak smbg belajar lagi..

doakan aku yek.. dan bagi la tips klu ada tips2 yg membantu..

Tuesday, March 30, 2010

Konvo Kawan2..

Assalamualaikum.. ALHAMDULILLAH.. diberi kesempatan menjengah kawan2 konvo hr ahad hr tu.. ermmm... seronok tgh dia org happy da konvo.. harap2 konvo akan dtg giliran aku pulak.. INSYALLAH.. THANKS ALLAH.. memberi saya rasa gembira dan melupakan seketika 1001 masalah yg ada di kepala yg tak mampu aku luahkan.. thanks kawan2.. moga ilmu2 yg kalian dpt itu dapat dimanfaatkan.. moga bejaya dunia akhirat... pica tima

ni bawak adik2 lini jalan2 kat danga bay..














sewaktu konvo..










Monday, March 29, 2010

Janganlah Berburuk Sangka Kepada Allah

Janganlah Berburuk Sangka Kepada Allah

Para pembaca yang budiman, perlu untuk kita ketahui bersama bahwa ALLAH adalah Dzat yang maha sempurna, baik dari Nama, Sifat maupun perbuatan-Nya. Tidak ada satupun aib atau cela yang terdapat pada ALLAH.

Sebagai bentuk realisasi TAUHID, kita dilarang mengingkari nama dan sifat yang telah ditetapkankan oleh ALLAH Ta’ala. Kita wajib percaya dan menerima sesuatu yang telah ditetapkan ALLAH kepada para hambaNya.


Segala Sesuatu Diciptakan Dengan Hikmah

ALLAH menciptakan langit dan bumi beserta isinya, semuanya tentu mengandung hikmah yang agung dan tidak dalam rangka kesia-siaan.

ALLAH Ta’ala berfirman yang artinya, “Dan Kami tidak menciptakan langit dan bumi dan apa yang ada antara keduanya tanpa hikmah (hanya sia-sia saja). Yang demikian itu adalah anggapan orang-orang kafir, maka celakalah orang-orang kafir itu karena mereka akan masuk neraka…” (Ash-Shood: 27). Termasuk tatkala ALLAH memberikan manfaat (kebaikan) atau suatu mudhorot (musibah) pada seseorang, tentunya hal ini juga mengandung hikmah yang agung di dalamnya. Subhanallah!

Untuk itu kita harus selalu berhusnuzhon (berprasangka baik) terhadap segala sesuatu yang telah ALLAH tetapkan kepada para hamba-Nya agar kita termasuk orang-orang yang beruntung. BERSYUKURLAH! BERSYUKURLAH! BERSYUKURLAH! SAUDARA SAUDARA KU SEKALIAN!!


Rahasia di Balik Musibah

Para pembaca yang budiman, tidaklah ALLAH menimpakan suatu musibah kepada para hambaNya yang mu’min kecuali untuk tiga hal:

  1. Mengangkat derajat bagi orang yang tertimpa musibah, karena kesabarannya terhadap musibah yang telah Alloh tetapkan.
  2. Sebagai cobaan bagi dirinya.
  3. Sebagai pelebur dosa, atas dosanya yang telah lalu.

Su’udzon Itu Tercela

Su’udzon (berprasangka buruk) pada ALLAH merupakan sifat tercela yang harus dijauhi dari diri setiap orang yang beriman karena hal ini merupakan salah satu dari dosa besar. Sikap seperti ini juga merupakan kebiasaan orang-orang kafir dan munafiq. Mereka berprasangka kepada ALLAH dengan prasangka yang buruk dan mengharapkan kekalahan dan kehancuran kaum muslimin. Akan tetapi ALLAH membalik tipu daya mereka serta mengancam mereka dengan adzab yang pedih di dunia dan akhirat.


ALLAH berfirman yang artinya, “Dan supaya Dia mengazab orang-orang munafik laki-laki dan perempuan dan orang-orang musyrik laki-laki dan perempuan yang mereka itu berprasangka buruk terhadap ALLAH. Mereka akan mendapat giliran (kebinasaan) yang amat buruk dan ALLAH memurkai dan mengutuk mereka serta menyediakan bagi mereka neraka Jahannam. Dan (neraka Jahannam) itulah sejahat-jahat tempat kembali.” (Al-Fath: 6)

Adzab dunia yang akan diterima oleh orang kafir dan orang munafiq yang memusuhi ALLAH adalah berupa keresahan dan kegelisahan yang melanda hati mereka tatkala melihat keberhasilan kaum muslimin. Adapun adzab akhirat, mereka akan mendapatkan murka ALLAH serta dijauhkan dari rahmat Alloh dan dimasukkan ke dalam neraka jahannam yang merupakan sejelek-jelek tempat kembali.


Berprasangka buruk pada ALLAH merupakan bentuk cemooh atau ingkar pada takdir ALLAH, Misalnya dengan mengatakan Sepatutnya kejadiannya begini dan begitu.” Atau ucapan, “Aduhh rezeki saya akhir-akhir ini merosot terus ahh? Lagi habis semuanya memang ..…” serta bentuk ucapan-ucapan yang lain. Banyak orang berprasangka buruk pada ALLAH baik yang berkaitan dengan dirinya sendiri maupun orang lain. Tidak ada yang dapat menghindar dari prasangka buruk ini kecuali bagi orang-orang yang memahami nama dan sifat ALLAH. Maka sudah selayaknya bagi orang yang berakal dan mau membenahi diri, hendaklah ia memperhatikan permasalahan ini dan mau bertobat serta memohon ampun terhadap prasangka buruk yang telah ia lakukan.


Jauhi Prasangka Buruk Kepada ALLAH

Sikap berburuk sangka merupakan sikap orang-orang jahiliyah, yang merupakan bentuk kekufuran yang dapat menghilangkan atau mengurangi tauhid seseorang. ALLAH Ta’ala berfirman yang artinya, Mereka menyangka yang tidak benar terhadap ALLAH seperti sangkaan jahiliyah. Mereka berkata: ‘Apakah ada bagi kita barang sesuatu (hak campur tangan) dalam urusan ini?’ Katakanlah: ‘Sesungguhnya urusan itu seluruhnya di tangan ALLAH.’ Mereka menyembunyikan dalam hati mereka apa yang tidak mereka terangkan kepadamu; mereka berkata: ‘Sekiranya ada bagi kita barang sesuatu (hak campur tangan) dalam urusan ini, niscaya kita tidak akan dibunuh (dikalahkan) di sini.’

Katakanlah: ‘Sekiranya kamu berada di rumahmu, niscaya orang-orang yang telah ditakdirkan akan mati terbunuh itu keluar (juga) ke tempat mereka terbunuh.’ Dan ALLAH (berbuat demikian) untuk menguji apa yang ada dalam dadamu dan untuk membersihkan apa yang ada dalam hatimu. ALLAH Maha Mengetahui isi hati.” (Ali-Imran: 154)


Perlu untuk kita ketahui bersama, berprasangka buruk kepada Alloh dapat terjadi pada tiga hal, yaitu:

  1. Berprasangka bahwa ALLAH akan melestarikan kebatilan dan menumbangkan al haq (kebenaran). Hal ini sebagaimana persangkaan orang-orang musyrik dan orang-orang munafik. ALLAH berfirman yang artinya, “Tetapi kamu menyangka bahwa Rasul dan orang-orang mukmin tidak sekali-kali akan kembali kepada keluarga mereka selama-lamanya (terbunuh dalam peperangan, pen) dan syaitan telah menjadikan kamu memandang baik dalam hatimu persangkaan itu, dan kamu telah menyangka dengan sangkaan yang buruk dan kamu menjadi kaum yang binasa.” (Al-Fath: 12)

    Perbuatan seperti ini tidak pantas ditujukan pada ALLAH karena tidak sesuai dengan hikmah ALLAH janji-Nya yang benar. Inilah prasangka orang-orang kafir dan Neraka Wail-lah tempat mereka kembali.

  2. Mengingkari Qadha’ dan Qadar Alloh yaitu menyatakan bahwa ada sesuatu yang terjadi di alam ini yang di luar kehendak ALLAH dan taqdir ALLAH. Seperti pendapat Sekte Qodariyah.
  3. Mengingkari adanya hikmah yang sempurna dalam taqdir ALLAH. Sebagaimana pendapat Sekte Jahmiyah dan Sekte Asy’ariyah.

Iman dan tauhid seorang hamba tidak akan sempurna sehingga ia membenarkan semua yang dikabarkan oleh ALLAH, baik berupa nama dan sifat-sifat- Nya, kesempurnaan- Nya serta meyakini dan membenarkan janji-Nya bahwa Dia akan menolong agama ini


Untuk itu sekali lagi marilah kita instropeksi diri, apakah kita termasuk orang yang seperti ini (orang gemar berprasangka buruk pada ALLAH) sehingga kita dijauhkan dari syurga ALLAH yang kekal? Kita berdo’a kepada ALLAH agar menjauhkan kita semua dari berprasangka buruk kepadaNya.


Wallahu a’lam.



***

Penulis: Abu Farhan Wali Sabara

Saturday, March 27, 2010

UTM konvocation yg ke 44..

Assalamualaikum...

Skang ni tgh konvo kat UTM.. errmmmm... bestnya.. ramai kawan2 konvo.. bila la aku nak konvo ni.. tak sabar rasanya.. hr ni aku bawak lini dgn adik2 dia g ja;an danga bay.. seronok gile.. gelak sampai sakit mulut.. kami naik basikal yg boleh naik 4 org.. really adik lini ni mmg best.. as a leader dia masuk ntah mana2 ceruk kami pn tak tahu.. tp mmg best... terasa ilang kejap masalah.. kejap je la... actually lini ni asal org serawak.. so mmg dia jarang2 dtg semenanjung. ni la masanya bawak dia jalan2.. nnt gambar upload kemudian ek.. arnab yg nak kasi dia pn tak siap gubah lagik.. nnt gambar pn akan diupload kemudian..






ni la arnab yg aku kait dan yg aku gubah.. 100% handmade just special for hzlini..














pa pon tahniah utk lini, azam, lan, huda, azie, umi, zack, adham, asma', nisa', another umi, taufik dan kepada semua yg akan konvo.. tahniah.. moga ilmu yg klian belajar dpt dimanfaat utk agama, bangsa dan negara..

doakan utk saya juga akan konvo gak mcm kalian.. sob sob sob.. sedey sb tak dpt konvo sekali.. mak nak abis cepat... hukhukhuk.. INSYALLAH ada rezeki dan umor yg pjg aku akan konvo jugak.. moga terus SABAR dlm meniti hari2 mendatang.. amin...

Tuesday, March 16, 2010

Berdebar2 rasanya..

Assalamualaikum... hari ni konon2 terasa rajin g lab.. rajin la sgt kan.. tipu la tu.. actually kene g lab sb da janji dgn ayie dia nak dtg.. aku igt dia tak dtg sb hujan lebat petang tadi... so aku dgn slamber melengah2 kan masa.. janji 2 lebih kul 2 lebih aku masih ni na ni na (istilah aku utk kemalsan)... rupenya dia dtg dgn basah kuyup.. terpaksa la aku g gak.. da settle semua aku seperti biasa rutin aku dtg lab.. online YM dan bukak email.. errmmm... byknye la inbox berderet2.. maklumla seharian tak bukak email.. tak larat nk baca.. tp tak pe kebanyakkan email dr FB.. senang je.. delete je la apa lagi.. :)

Tengah syiok2 baca email n foward tetiba dr dayang masuk lepas kelas.. dgn nada sedey.. suziiiiiii..... aku pn gelabah le.. await la supervisor aku ni dok sedey semacam.. apa yg tak kene plak ni.. awak kenal hassan tak? alamak yg mana satu ni.. kenal2.. budak iran yg nerd jek tu yg paling penting dia terkenal dgn kehebatannya dlm penulisan journal dgn impact factor yg hebat2.. atau dikenali dikalangan kami sebagai mesin menghasilkan journal... rupenya semalam dia VIVA.. sudah semestinya aku nye expectation ialah mesti dia berjaya dgn VIVA nya dgn jayanya.. tak serupe dgn aku yg ntah apa2 ni.. tercungap2 nak abiskan blajo...

Namun rezeki itu ALLAH yg bg.. hampir dekat sejam lebih kot kami dok gosip pasai VIVA hassan tu.. betul2 berita dr dayang tu buat aku ketor kaki lutut tak mampu nak jalan.. gosip tu bukan lah mengumpat tp cuba memperbaiki penulisan kami yg lain yang belum hantar thesis.. betapa penulisan itu sgt penting... berdebar2... takot.. really buat aku resah... YA RABBI hebatnya dia pn dia dpt result cam tu.. aku ni apa la sgt.. menakutkan... rasa semuanya tak cukup.. rasa apa yg aku buat tu aku tak tahu kualitinya.. runsing sengsgt.. tp hassan masih bersyukur ALLAH masih tolong dia dr sudut yg lain.. dia lulus dgn syarat.. namun dia masih mampu bersyukur dr gagal tak dpt apa2.. tapi itu dia.. aku???? hanya ALLAH yg tahu rezeki dan perjalanan aku...

tak cukup lagi... bincang lg isu ni dgn puan noraini, zul, aisah and af.. makanya kami sama2 berbincang supaya kesalahan yg sama kami tak ulang.. tu la masalah plagiarism.. kami explore sama2 software turn it in. utk check % ayat kita ada plagiarism.. fuhhhh... tak berani nak check thesis aku tu.. biar la dia sempurna dulu.. baru aku check semua.. doakanlah semua selamat bukan utk aku sahaja.. utk sahabat2 yg lain juge.. terutamanya kpd puan noraini dan puan shahliza yg byk membantu sama ada dr segi spiritual, perkongsian bahan, idea dan sebagainya.. aku sayang dia org.. tanpa bantuan dia org apa la yg aku tahu hr ni..

apa pn masalah dan cabaran.. idup perlu diteruskn.. masa terus bergerak tanpa sedikit pn berundur.. siang malam masih tetap silih berganti.. dunia belum lagi berhenti berputar.. dan nyawa masih dibadan utk mengelak dan lari dr masalah.. makanya.. selusurilah jalan itu dgn tawakal padaNYA.. sama ada baik atau buruk keadaan pd masa kini dan akan datang.. tujuannya sama.. kedua2nya adalah ujian dan dugaan..

Moga aku berjaya dlm semua ujian dan dugaan.. sama ada dugaan dan ujian kebaikkan atau keburukan.. kesenangan atau kesusahan.. astagfiruallah..

waallah.. moga berjumpa lagi...

Sunday, March 14, 2010

Mengenang Keindahan Lepas

Assalamualaikum...

Kdg2 terasa rindu kat perkara lepas.. perkara yg terbaik dlm idup.. kdg2 terasa ingin mengulangnye kembali.. sepanjang idup 2007 adalah tahun yg paling aku sayang utk tinggalkn.. segalanya ada disana.. aku teringat tahun tu la tarikh besday aku paling cantik.. 20/07/2007.. jatuh hari jumaat.. tarikh tu jugak la akhirnya apa yg aku usahakn berjaya dgn jayanya malah lebih dr apa yg aku ingin.. sebagai hadiah utk kelahiran aku thn itu.. tahun itu jugalah aku menghabiskan ijazah sarjana muda aku dlm masa 2 thn tepat.. sb aku daftar 20 julai 2005 dan aku betul2 abis 15 julai 2007.. dlm tahun itu juga aku menghbiskan PSM2 aku dlm masa 3 minggu.. dan sungguh tak sangka aku da melepasi keperihan sesi pembelajaranku dgn jayanya.. aku ingin ulang kegemilangan itu.. mgkn bukan kali ini.. mgkn akan datang.. utk sesi pembelajaran aku yg akan datang..

kini aku mula rindukan suasana meriah semasa konvo.. berjubah serba merah.. semua org happy dgn kejayaan masing2.. semua org ceria dan ternanti2 hari itu setelah sekian lama berusaha.. suatu ketika dulu di dewan yg sama aku pernah menitiskn air mata bile aku lihat mak bapak aku.. mejoriti org berjubah merah.. namun aku hny mampu berjubah hitam krn aku hny mampu menghabiskan diploma.. dan aku diantara org yg terakhir ketika itu.. tak tergambar perassan ketika itu.. sedey yg teramat sgt.. di waktu dan ketika itu aku bernekad.. didewan ini juga aku akan banggakan mak bapak aku.. akhirnya aku abiskan degree aku dgn cpa yg baik bukan utk berbangga hanya sebagai penebus satu kekesalan.. ALHAMDULILLAH..



Mak bapak.. jie doakan mak bapak sihat walafiat.. panjang umor dan murah rezeki.. nanti dapat dtg lagi konvo jie utk kali nie.. konvo yg akan dtg juge yg pakai topi senget tu ek.. mak n bapak jaga kesihatan baik2 tau.. INSYALLAH nnt ada rezeki mak n bapak sempat panggil jie DR Suzila Sabil.. amin.. angan2 mat jenin ni.. hikhikhik...










Shima n atika belajar rajin2.. INSYALLAH shima and atika pn akan rasa.. cik jie doakan semua berjaya jugak..










percayalah manusia boleh berubah atas kepercayaan yg ada dlm dirinya.. di situ aku belajar utk percaya dgn apa yg aku percaya jauh di sudut hati aku.. walaupn pd mulanya amat susah utk dihadapi.. ye la dgn cpa diploma aku mmg agak susah nak smbg degree (actually aku dpt integrasi sains komputer so sem ke 4 aku boleh pilih nk smbg degree or diploma).. puas timbalan pendaftar kt fakulti aku suh aku teruskn je degree aku masa tu.. tp atas petunjukNYA aku harus berhenti diploma sahaja.. sudah semestinya penentangn dr semua pihak.. aku hny mampu diam dan menangis dlm diam.. alasannya hny aku yg tahu.. aku masuk degree ni pn dgn rayuan setelah setahun keje ntah apa2.. (semua tu pengalaman utk jadi aku hr ini).. tapi manusia berubahkan.. aku berusaha utk ubahnya dgn izin ALLAH.. disitu juge aku belajar tentang istikarah.. bukan mudah mengikut petunjukNYA.. cabarannya memerlukan kekuatan dan kesabaran.. dan kita tak mampu memberi kefahaman kpd semua org.. cukup kita dan keyakinan kita padaNYA.. selebihnya kita tempuh dan jgn ada rasa kecewa atau putus asa.. di sini aku sertakan vidoe yg abang aku buat utk konvo degree aku.. ye perjuangan aku belum selesai.. serasa tak sabar menunggu konvo yg akan dtg.. walau apa pn dugaan dan cabaran.. tujuan itu pasti dan akan aku panjat lagi pentas yg sama.. jubah merah kebanggaan semua warganya tanda kejyaan sekian lama.. INSYALLAH doakan aku..

video

moga aku masih punya kekuatan utk menghabiskannya.. ALLAHUAKBAR.. ALLAH maha besar.. Tiada kata selain ALHAMDULILLAH.. segala puji bg ALLAH.. aku mensyukuri atas setiap nikmat kesenangan KAU beri jua atas nikmat kesusahan KAU beri.. sama ada kesenangan atau kesusahan, kegembiraan atau kesedihan, tawa atau tangisan, semuanya adalah sama.. semuanya adalah ujian.. . tanpa kesusahan tiadalah rasa nikmat kesenangan hari ini.. tiada kesedihan utk selamanya pasti akan disusuli dgn kegembiraan dikemudiannya.. tangisan adalah teman sejati namun tawa itu penghibur hati.. sekian sahja entry kali ini.. korg jgn nangis tau.. idup ini berputar mcm roda.. semuanya kita akan rasa.. kat sini kita sementara aje.. saya sayang kamu.. da... wassalam..

Saturday, March 13, 2010

Debaran itu terasa lagi

assalamualaikum

apakah lagi maksudnya ini.. aku terlalu rnsing kdg2 sehingga hilang rasional.. YA ALLAH.. beri lah hamba kesabaran.. akan aku selesaikan satu.. tp kemalasan itu menguasai.. dan kerunsingan itu datang.. bile runsing itu tak terkawal.. solutionnye tido tak hengat.. bile tido tak hingat.. keje2 semua tertangguh.. bile keje2 tertangguh makin tambah tekanan.. rasa bersalah yg teramat sgt.. bile rasa bersalah sb tido je keje.. baru mula buat keje.. tp idea tak dtg2 nak buat.. runsing balik.. dan rotate perkara yg sama berhari-hari... byknye pike sampai sakit kepala.. byknye tido sampai tak cergas badan.. otak apa lagi lembab la.. apa nk buat ni...

aaaaaaarrrrrrrrrrrggggggggggggggggg... rasa nak pecah jantung ni berdegup terlebih had...

bile nk abis belajar ni.. da penat menahan semuanya.. :(( YA ALLAH mudahkanlah.. sikit je agi ni.. idea meh la datang melayang ke minda ku ini.. agar cepat tangan ni mengetik papan kekunci.. agar dapat aku abiskn menulis thesis ni... tolong... aku da tak larat...

ampunkan aku ya allah.. cukuplah setakat ini utk sementara... berilah aku kelapangan jalan.. astagfiruallah... tentukan yg TERBAIK...

Thursday, March 11, 2010

wedding azie

ha.. lepas g maulid tu.. siap2 ke majlis persadingan azie.. tp tak sempat tgk dia sanding pn dia sanding awal.. aku ditemankan oleh shima and mimi.. anak2 sepupu aku.. tak dok kawan nk g.. nnt gambo aku upload ye..




















Gamba kenangan dgn azie.. my best friend for ever.. luv u azie..

sepatutnya ptang tu aku balik jb tp kemalasan dan plan baik esok pagi.. namun kemalasan masih beraja makanya aku balik selasa... krn kemalasan nk balik sempat jugak aku membuat karipap.. ni la pertama kali buat sendiri selalunya tolong2 mak je.. tak tahu nak kata sodap ke idok tp boleh la nk makan.. oleh krn mesin ntah mana letak dan cetak pn tak tahu mana dia pergi terpaksa lah buat scr manual.. kelim dgn tangan agak buruk la jugak rupe seni tgn aku tu.. hihihi...

tak disangka cik han , cik semah, kak niza n anak2 dtg.. actually cik han ni adik bongsu bapak dia dok KL.. mmg sgt2 jrg jumpa cik han n d famili.. namun klu ada kesempatan cik han balik mesti dia akan singgah semua adik beradik sekampung seramai 12 org.. meninggal da 3 org.. da tinggal la 9 org je adik beradik bapak.. so hidangla kuih karipap..

esoknya igt pagi2 nak balik.. da siap2 da.. barang semua da masuk kete.. tp mak minta tolong masakkan serunding aging and pulut utk anta umah org yg dia g berubat tu.. so cancel la nk balik pagi.. nak balik tghr mak minta tolong anta g umah org tu and nak g pantai katanya.. layan kan je la.. bukan selalu walaupn 10 kali mak kata tak pe mak pergi dgn bapak tp iye la mak kn... dia semua ckp tak pe atas kita lah utk memahami.. sblm balik mak ngadu makan tak sodap.. tu tandanya dia suh masak sblm balik.. makanya masak la sambal telur utk mak and masak nasi baru la aku dpt balik jam 7.05ptg.. dan seperti biasa mak mesti akan ckp da petang balik esok..

tp ... ooo tidak mak.. klu esok nampak gaye jadi lusa.. makanya gagahkan jua utk balik petang itu.. dan kini aku sudah disini menyiap segala keje yg tertangguh selama seminggu lebih... doakan semua agar aku cepat abis dan boleh balik terus ke umah... :)

ok sekian sahaja cerita aku kali ini.. wassalam

maulid dikampung

assalamualaikum semua.. da lama rasanya tak mengupdate blog ni.. actually byk masa dihabis kat kampung memandangkan kesihatan mak tak berapa baik.. melupakan seketika segala bentuk research dan keje2 yg seangkatan dgn pembelajaran utk seminggu lebih...

maka bila di kampung kene la jadi org kampung yg seharusnya bersosial dgn masyarakat setempat.. baru2 ni hr ahad ada majlis maulid dan YB Jaafar dun senggarang telah menjemput ustaz dr aceh... ceramahan berkisarkan kisah nabi dan pelajaran dr bencana aceh kpd umat islam.. namun aku tak dengar sampai abis.. sb mencari mak yg dtg awal dr kami.. rupanya mak g umah mak cik yg hanya 2 langkah jaraknya dr masjid.. oleh itu aku n kakak ipar serta anak2 buah dan bbrp sepupu buat ceramah sendiri dalam umah mak cik.. astagfiruallah..

ni disertakan sedikit gambar ketika majlis sbg santapan mata.. tak dpt amik byk gambo sb kamera abis batery.. :(







Si haikal yg tersenyum bile nak amik gambo dia.. nak peace belum pandai agi..


















lor.. tetiba monyok plak... confius ke?







Yang kat sini semua adalah sepupu2 dan pakcik2 den.. maklum la mak aku 5 beradik semua dok sekampaung and bapak aku 12 beradik 11 beradik dok sekampung and sorg dok kl.. dan mak bapak aku sekampung.. makanya sekampung tu sedara aku.. klu tak sedara dekat pon bau2 kuini or bacang mesti ada..

Tuesday, March 2, 2010

Usability Testing

Assalamualaikum...

Setelah lama melupakan keje2 research and focus dgn mak yg tak berapa sihat.. akhirnya usability testing yg dirancang telah berjaya di jalan kan pd hari ini 2nd march 2010 bersama2 student undergrad yg amik embedded real time system.. anyway thanks to all yg sabar dgn sejuta kekurangan prototype tool kami yg agak memeningkn bg yg tak familiar dgn methodnya.. now result in my hand.. really takut nak baca feedback dia org.. questioannaire tu pn ntah la apa2 je.. apa pun keje2 analysis akan dilakukan mgg ni.. memandangkan mak tak brp betul2 sihat aku kene la balik kampung.. bukan bermaksud baik sgt pon.. dok sini pon bosan.. sb skang ni da tak dok lab.. memerap je dlm bilik.. so adalah lebih baik memerap kat umah senang sikit..

Anyway the analysis result akan di buat minggu ni or depan and memulakan penulisan chapter 6.. doakan kejayaan penulisan saya ye kawan.. dalm masa yg sama saya juge harus menulis 2 journal.. ignore je la journal tu dulu walapn 10 kali dr dayang tanyakan journal tu.. apa pn tujuan dan kebaikan jurnal tu aku tetap utamakan fokus aku.. nak siapkan semua chapter dulu danbaru writing jurnal.. bile da siap thesis nk suh aku tulis bukan 2 je.. insyallah 3 4 pn boleh selagi ada problem yg menjadi issue aku nk tulis...

apa pun jumpa next week.. jadikan hr ini yg terbaik supaya hr esok bukan penyesalan... sayang semua.. ye saya sayang semua.. :P

Monday, February 15, 2010

HIDUP TAK SELALUNYA INDAH...


Assaalamualaikum...

Realitynya kehidupan ini bermacam coraknya.. adakalanya gembira da adakalanya berduka.. baru je dengar sahabat kesayangan operation.. tak baik lagi pon dia.. moga ALLAH mudahkan urusan dia dan cepat sembuh..13hb hr tu mak pulak masuk hospital.. high blood preasure.. tekanan darahnya naik sampai tak boleh baca meter bacaan tu.. doktor klinik min tu sampai terkejut.. dan mak pn apa lagi dirujuk la ke hospital batu pahat.. mak cuma rasa susah nafas tp mmg tak sangka rupenya kesan dr tekanan darah yg trlalu tinggi menyebabkan jantung dia bengkak..

apa pn yg da tjadi aku masih mampu bersyukur mak masih ada.. aku sgt2 bersykur mak tak pengsan.. klu tak aku pn tak tahu apa jadi kat mak.. ALHAMDLILLAH ALLAH selamatkan mak dan masih memberi nikmat hidup didunia ni.. utk lihat aku berjaya.. INSYALLAH moga mak n bapak terus pjg umor dpt tgk aku nikah ada anak dan anak2 aku beso masuk U.. YA ALLAH pjgkn umor mak bapak aku...

mgkn keresahan dan kesayuan hati aku semenjak 2 menjak ini adalah petunjuk bhw mak nak sakit.. krn aku pernah rasa kesayuan dan keresahan itu masa mak nak sakit dulu... tp apa pon ALHAMDULILLAH.. mak da smakin baik.. dia pon da bosan dok spital.. sb mak tak sakit and rasa apa2.. mak kata apalah spital ni tak kasi dia balik.. baik masukkan org yg sakit teruk sb dia sihat suh dok spital.. jd dia lg tertekan and darah tinggi pn jd tak stabil.. huhuhu... kesian mak.. moga mak cepat sihat dan boleh balik esok...

trima kasih kwn2 yg pihatin.. aku tak berniat berkongsi duka aku kt sini... cuma sekadar peluah perasaan.. pas ni aku akan tulis yg happy2 je k.. tak baik jugakkn cerita yg sedih2.. mcm mengadu domba plak..

ok doakan semuanya selamat ye... mak i miss u so muh and luv u... muahhh...

Wednesday, February 10, 2010

Sayunya rasa hati

assalamualaikum semua..

bbrp hari ni terasa sayunya hati.. hanya mampu menangis dlm hati.. moga ALLAH memberi aku kesabaran dlm menempuh semuanya.. SABAR itu indah kan.. pilihlah utk SABAR agar ada kebaikkan di dalamnya.. tak baik mengeluhkan.. menangis lah hati.. moga lega rasa hati.. tersedu2 menahan tangis.. SABAR lah hati.. semuanya akan berakhir dgn baik.. SABAR itu bukan kebodohan tapi kekuatan.. SABAR lah wahai hati.. SABAR lah banyak2..

iye.. mmg bukan senang utk merealisasikan apa yg di pegang.. apa yg diiginkan.. apa yg dimahukan.. mmg bukan senang utk tetap yakin dgn apa yg di yakini.. beginilah rasanya aku terima sebagai satu nikmat dan anugerah perasaan terhadap diri aku.. aku belajar utk mengawal semua rasa itu.. SABAR lah wahai hati.. ALLAHUAKBAR.. kembali kpd yg memberi rasa... ALLAH maha besar..

astagfiruallah..
astagfiruallah..
astagfiruallah..
astagfiruallah..

Ya ALLAH limpahi aku dgn kasih sayang mu.. jadikan air mata ini sebagai pelega segala rasa.. jadikan air mata ini sebagai pelembut jiwa.. bukan air mata yg sia2.. yg mendatangkan kemurkaanMU YA ALLAH.. ampunkan aku YA ALLAH.. ampunkan aku.. ampunkan aku..

astagfiruallah..
astagfiruallah..
astagfiruallah..
astagfiruallah..
astagfiruallah..
astagfiruallah..
astagfiruallah..
astagfiruallah..
astagfiruallah..
astagfiruallah..
astagfiruallah..
astagfiruallah..

Rahmatilah hidup hamba.. amin..

Sunday, February 7, 2010

MALAYSIA TECHNOLOGY EXPO (MTE 10) DI PWTC 4-6 FEBRUARI 2010


Assalamualaikum..

Pada 3 feb hari tu kami telah bertolak dari UTM ke KL international hotel atas urusan menyertai pameran malaysia technology expo (MTE 10) di PWTC. Ini adalah rentetan kemnangan kami sewaktu pameran INATEX 09.Rombongan kami terdiri daripada dr dayang as a ketua projek, aku sendiri, zul dan mahmood as a software developer dan juge dokumentation preparation, dan juge aidil dan aizat as a engineer yg buat wheelchair (undergrad student from FKE). Kami bertolak dgn 2 kereta pd jam 11.30 pagi.. diikuti aizat and aidil yg agak lewat sb dia org ada exam jam 2 ptg..fuhhh.. jnuhnya wat ayat skema.. ahahaha..

as usual aku kene drive gak ke KL tu.. ermmm.. takut gak tp nak buat cam ne da keje.. kne drive gak and co-drive adalah dr dayag.. dgn aku yg tak tahu jalan pakai redah je akhir aku dan zul telah sesat.. seronoknya sesat jauh plak tu sampai ke ampang.. :)) lawak gile.. oleh krn zul yg di follow telah membawa kmi sesat jauh kami decide utk cari jalan sendiri.. dr lebuhraya ampang kami exit ke jalan tunjavascript:void(0) razak selatan and keluar ke UTM kl.. dr UTM kl aku U turn balik ke jalan raja muuda laut.. tu pn setelah tanya pak guard kat UTM KL.. huhuhu... rupanya tak de lah susah sgt nak g hotel tu.. dr jalan tun razak tu amik susur kiri keluar ke jalan semarak and amik ke kiri terus jumpa jalan raja muda.. adeh... tak ke sengal sesat sampai ampang... :))

ok dr hotel kami park je kete diam2 kami naik bus UTM.. selamat sikit.. ihihihi.. kalau suh aku drive confirm aku sesat sampai tak jumpa jalan... pening tgk jalan kat KL tu.. huhuhu...

ok setelah susah payah dgn semua nya.. akhir nya kami dapat gold medal agi.. yippi... ALHAMDULILLAH segala puji bg ALLAH yg memberi rahmat... berbloi2 usaha dan susah payah kami..ALHAMDULILLAH.. pas ni INSYALLAh kami akan pergi ke pameran peringkat antarabangsa.. mengikut dr dyg kat geneva tp tak tahu kat mana.. tp dengar2 utm tak de budget mgkn hanya akan menghantar ke sekitar2 mlaysia sahaja seperti singapora, thailand, indon or korea.. tp tak sure which one.. tu semua dlm bulan 10.. mgkn aku da tak terlibat.. ye la maklumla masa aku di mana pn aku tak tahu.. apa pn aku doakan generasi2 pelapis juge memperolhi kejayaan seperti kami malah lebih dr itu.. insyallah.. nnt aku uploadkan gambo ye sb gambo masih pada aidil.. minta2 kami dpt celebrate kejyaan kami kat mama cop papa grill.. nymmy... ngeh3...

Suara (Ku Berharap)

Hijau Daun – Suara (Ku Berharap)

di sini aku masih sendiri
merenungi hari-hari sepi
aku tanpamu, masih tanpamu

bila esok hari datang lagi
ku coba hadapi semua ini
meski tanpamu oooh meski tanpamu

bila aku dapat bintang yang berpijar
mentari yang tenang bersamaku disini
ku dapat tertawa menangis merenung
di tempat ini aku bertahan

reff:
suara dengarkanlah aku
apa kabarnya pujaan hatiku
aku di sini menunggunya
masih berharap di dalam hatinya

suara dengarkanlah aku
apakah aku slalu dihatinya
aku di sini menunggunya
masih berharap di dalam hatinya

kalau ku masih tetap disini
ku lewati semua yang terjadi
aku menunggumu, aku menunggu

reff2:
suara dengarkanlah aku
apa kabarnya pujaan hatiku
aku di sini menunggunya
masih berharap di dalam hatinya

suara dengarkanlah aku
apakah aku ada dihatinya
aku di sini menunggunya
masih berharap di dalam hatinya

repeat reff

suara dengarkanlah aku


//Dengarkan dengan suara hati moga ALLAH memberi perlindungan keatasnya, dikembalikan kesihatannya dan menceriakan semula kehidupannya.. tempuhi ujianNYA dgn penuh kesabaran dan berlapang dada.. semoga ALLAH merahmati kehidupan kita dan kita semua..

ingatlah 5 perkara sebelum 5 perkara..
1. hidup sebelum mati
2. muda sebelum tua
3. sihat sebelum sakit
4. masa lapang sebelum sempit
5. kaya sebelum miskin

salam kerinduan dan sayang kamu dan kamu semua //

Monday, February 1, 2010

Koleksi sajak aku

Perjalanan Seorang Sarjana

masa terus berjalan dan berlari
dan aku
masih merangkak mengejar mimpi..
terasa makin dekat utk digapai
namun realitinya
masih jauh perjalanan
masih banyak halangan
tanpa sedar
perjalanan harus ada perhentian
dan menoleh ke belakang
bukan untuk berpatah balik
tp perlukan ruang
merehatkan minda
berfikir
merancang
menilai
agar perjalanan itu masih dilandasan
seketika waktu
jalanan bermula semua
masih perjalanan yg sama
hala tuju yg sama
hanya yg berbeza
situasi
semangat
tenaga
strategi
mgkn perhentian itu semakin dekat untuk ku
melepas lelah
agar perjalanan seterusnya
lebih baik dr hr ini

di tulis masa tgh tensi memikirkan pelajaran sarjana ku.. :(

Menafsir Maksud Gerak Hati

dengarkanlah suara hati...
nadanya tiada frekuensi...
yang ada hanya getaran mengusik...
DOA dipanjatkan...
agar getaran itu bukan getaran hina...
getaran rahmat bila masanya tiba...
sukarnya menafsir maksud gerak hati...
hanya mampu TAWAKAL...
PASRAH pada ketentuanNYA...
moga ada bahagia didalamnya...
gerak hati itu jelas...
bukan kini tp sekian lamanya...
cuma terkadang harus memilih...
apa yg perlu didahulukan...
antara duanya...
cuma terkadang terfikir...
sama ada ia satu ujian...
atau kenyataan...
cuma terkadang terfikir...
hanya bisikan syaitan...
atau takdir yg KAU tentukan...
itulah kesukaran dalam penafsiran...
memilih yang benar...
agar tidak jatuh kelembah kehinaan...
kini mutiara jernih bertaburan...
mnjadi teman...
Ya Rabbul Izzati...
tunjuki aku jalan...
moga tiada penyesalan...
dengarilah dengan telinga hati...
mungkin soalan akan terjawab...



* :) aku tak cukup sempurna untuk mencari kesempurnaan. cukuplah sekadarnya andai ia meningkatkan setingkat keimanan. belum tentu apa yg kita mahukan baik untuk diri kita dan sebaliknya..ketentuanNYA adalah yg TERBAIK untuk hambaNYA :) *

Happy Mother's Day

kepada semua ibu2 didunia ini diucapkan SELAMAT HARI IBU...



IBU kau lah ratu hatiku...
terima kasih krn kesakitan melahirkan aku...
terima kasih krn air mata yg menitis krn menjaga aku...
terima kasih krn kesabaran yg tak pernah pudar melayan kerenah aku...
terima kasih krn belaian kasih sayang yg tak pernah kering...
terima kasih yg tak pernah aku mampu membalas sepanjang hidup aku...

IBU kau lah ratu hatiku...
aku bersyukur krn IBU adalah IBU ku...
aku sangat sayang padamu hanya krn kau adalah IBU ku...
aku tak pernah ada alasan utk apa aku sayangkn IBU...
tp aku tersangat sayangkan IBU..

krn semua alasan mengapa aku sayang ibu yg pernah aku jawab
tak pernah cukup dan tepat mengapa aku syaang IBU..
krn itu aku sayang IBU tak punya alasan...

IBU kau tetap ratu hatiku...


September


moga semuanya berjalan lancar seperti yg dirancang....

Aku berdoa moga september ini berakhirlah semua..



Setelah sekian lama...
Menangis kesusahan....
Ketawa gembira...
Muram buntu..
Marah tekanan...
dan pelbagai emosi silih berganti..

Ya Rabb..
hanya ENGKAU tahu..
bagaimana melwan rasa..
utk rasional dlm menghadapi semua.
hany ENGKAU tempat mengadu...

Ya Rabb..
aku bersyukur...
kekuatan itu tak pernah Engkau ragut.....
hanya kdg kala semangat itu pudar sinarnya...

Ya Rabb...
akhiri semua ini dgn kesudahan yg BAIK...
kesudahan yg penuh BARAKAH...

Ya Rabb..
PENGHARAPAN hanyalah padaMU..
sebenar2 tempat BERSANDAR...
sebenar2 tempatBERGANTUNG...

Ya Rabb...
andai itu baik untukku
pada masa kini dan masa akan datang
dekatkn dan mudahkanlah ia datang..
andai ia tak baik untuku
pada masa kini dan masa akan datang
jauhkan dan biar lah ia pergi menjauh...
Dan berikan aku keikhlasan
Dlm menerima segala KEPUTUSANMU...

Ya Rabb..
dan sesungguhnya aku yakin
KAU menolong hambaMU yg melakukan KEBAIKKAN...

Amin...



apa yg ada pada september?hanya aku dan yg perlu tahu sahja tahu...kpd yg lain buat la andaian sekehendak kalian... :)

namun september itu telah lama berlalu.. namun aku masih di sini.. :((


Kesempatan Hanya Sekali

mak...semakin hari jie tgk mak mak makin tua...tp mak makin cantik...
bapak...semakin hari jie tgk bapak bapak pn makin tua...tp bapak pn makin handsome...
sejuk tengok muka mak dgn muka bapak....
tp kan...semakin lama jie tgk semakin jie rasa sayu...
semakin jie tenung muka mak dgn bapak..
air mata jie mesti turun mcm air hujan..
mak dgn bapak da tua...
mak dgn bapak ada penyakit...
jie rasa bersalah pada diri...
kenapa dr dulu jie tak buat yg TERBAIK utk mak bapak...
kenapa jie bazir kan masa jie lama sgt...
sampai skang ni pn jie tak abiskan agi belajar...
sampai hr ni pn jie selalu malas sgt nak buat keje sekolah...
jie ingin abiskan cepat2...
tp jie tak mampu nak abis cepat...
mak...bapak...maafkan jie yea...
hari2 jie mintak mak dgn bapak doakan jie..
jie tahu hari2 mak bapak doakan jie...
jie rasa bersalah sangat kalau jie malas...
mak... bapak..
kdg2 jie tak mampu nak kawal rasa malas ni...
mak bapak maafkan jie...
kenapa anak mak bpk jadi malas sgt mcm ni...
rasa mcm da pudar semangat...
mgkn da terlalu lama jie belajar...
kdg2 jie rasa terlalu bosan...
apa nak jadi pn jie tak tahu...
hari2 jie doa...

YA ALLAH tunjuk aku jalan dlm kebuntuan...
luaskanlah jalan aku YA ALLAH..
permudahkan urusan kerja2 aku...
ingatkan aku YA ALLAH..
jgn biarkan aku lalai lagi
aku tak punya byk masa utk keciciran lagi...
mak...bapak...
jie risau jie tak sempat berjasa....
jie takut jie tak sempat memberi....
jie bimbang jie tak sempat membalas...
jie khuatir jie tak sempat berkongsi..

YA ALLAH berilah aku kesempatan itu...
panjangkan usia mereka agar...
dapat melihat kejayaan aku...
melihat kebahagian aku...
melihat perjalananku yg masih panjang...

YA ALLAH izinkan aku berkongsi..
bahagiaku..
rezekiku...
kasihku...da segala kepunyaanku..
dengan mak dan bapakku...
aku terlalu menyayangi mak dgn bapak...
terlalu...
terlalu...
terlalu...
sehingga aku tak mampu mencari kasih dr yg lainnya didunia ini..
krn mereka terlalu sempurna utk aku...
merekalah kekuatan dan kelemahan aku...
andai KAU temukan aku dgn seorg kekasih
jgn KAU biarkan aku lalai pd dua ibu bapaku
temukan aku insan yg turut mengasihi ibu bapaku
sepertimana aku mengasihi mereka ..
dan temukan aku pada yg soleh..
yg KAU hadirkan utk membimbingku jadi solehah..
YA ALLAH izinkan aku jadi anak yg solehah...
yang mampu membantu kedua ibu bapaku didunia dan akhirat nnt..
agar kelahiranku sebagai anaknya bukan sia2...
YA ALLAH peliharalah kedua ibu bapaku...
limpahilah mereka dgn kasih sayangMU...
ampunkan dosa2 kami...
rahmatilah hidup kami...


kasih mereka terlalu SEMPURNA krn itu aku tak pernah mampu mencari kasih lainnya.. :)aku bahagia selagi mereka ada...



KESAMARAN HIDUP...



Kesamaran dalam hidup mengajar kita
tentang yakin padaNYA
disemai dengan benih kesabaran
dibajai dengan keredhaan
disirami air mata keinsafan
bertunaslah kekuatan
tumbuhlah pohon keyakinan yg tinggi
dihiasi bunga2 rasa kesyukuran
dr akar rasa kerendahan jiwa
dan berbuahlah hikmah diluar jangkaan

..sajak ditulis setelaha bis projek 2 yg sgt menyiksakan.. suka duka sebagai pelajar PSM 2 menjadi kenangan sepanjang hayat.. ye.. aku igt sampai bile2 malah mgkn sampai mati..


##~~~ ni la diantara luahan rasa melalui sajak2 bodoh.. ngeh3.. ~~~####

Wahai hati

wahai hati..
tenanglah..
jgn engkau gusar dgn urusan dunia..
wahai jantung..
berdeguplah..
mengikut sekadarnya..
wahai fikiran..
rasionallah..
bertindak sewajarnya..

apakah petunjuk disebalik keresahan ini.. ya allah mohon diberi perlindungan

Friday, January 29, 2010

For The Rest Of my Life by maher zain


For The Rest Of my Life

I praise Allah for sending me you my love
You found your home and sail with me
And I`m here with you
Now let me let you know
You`ve opened my heart
I was always thinking that love was wrong
But everything was changed when you came along
OOOOO
And there is a couple words I want to say
Chorus:
For the rest of my life
I`ll be with you
I`ll stay by your side honest and true
Till the end of my time
I`ll be loving you...loving you
For the rest of my life
Thru days and night
I`ll thank Allah for open my eyes
Now and forever I…I`ll be there for you

I know it deep in my heart
I feel so blessed when I think of you
And I ask Allah to bless all we do
You`re my wife and my friend and my strength
And I pray we`re together in Jannah
Now I find myself so strong
Everything changed when you came along
OOOO
And theres a couple word I want to say

*Repeat Chorus
I know that deep in my heart now that you`re here
Infront of me I strongly feel love
And I have no doubt
And I`m singing loud that I`ll love you eternally

Repeat Chorus
I know that deep in my heart..

nice song by maher zain.. dapat lagu ni dr BF aku.. tu bukan maksud boyfriend k tu maksudnya beloved friend.. ikikiki... actually dia bg link 1 blog ni.. suddenly i falling in luv with this song la plak.. mmg semua lagu dia best2... ok utk 1 mlm ni keje aku dengar lagu saje le.. tanpa buat keje.. pandainya dia buang masa... layan je la..

Tuesday, January 19, 2010

Sesat Sampai ke singapore

Assalamualaikum..

Hye apa kabar semua... lama gak da tak post apa2 kat sini kan.. anyway semalam ada cerita nak kata best gile tak best.. nak kata kelakar gile menakutkan... haishk.. apa ni....

actually semalam kita org (Merujuk kpd aku, wan, mira and aisa) nak pergi plaza pelangi.. hajatnya nak membeli latop VIO wsiri jenama sonny utk kakak aisa. kita org da cari kat JJ bukit indah. cerita punya cerita dgn salesman tu sampai kering air liuq tetiba dia kata kaler pink abis.. tensen sey... so kami pn bla and terkejar2 nak solat asar sb da lewat gile.. :P dont do it ha... really2 mmg challenge betul nak g beli laptop ni... pas tu kita org call la mana2 cawangan semua kehabisan stok utk kaler pink. adeh.. apa la yg best sgt dgn laptop tu.. isk isk isk...

call kat plaza pelangi dia kata ada tp kene tempah.. so aku pn decide p esoknya sb skang ni da lewat. lg pn tak tahu jalan dan wan masih lagi kat kg..

nak dijadikan cerita semalam lepas keje aku p la plaza pelangi dgn harapan wan tahu jalan.. tak check pn kat google map lokasinya.. jalan punya jalan tersesat barat tp still boleh cari jalan keluar sehingga lah sesat kali ke 3.. ha.. yg ni tak selamat.. kita da termasuk ke imgerasen johor.. alamak... mcmn ni... aku la paling kecut perut.. si wan ni mmg super duper cool.. boleh wt lawak lagik.. mcm nk pkul je dia masa tu.. tp reda je lah... nak marah pn tak guna.. tp tak leh nk layan lawak dia da.. da a masa tu lapar betul buat aku pucat.. tp sib baik pegawai imegresen tu bg U turn.. tp kami ilang arah.. semua bawak kete mcm haram kita org lost arah jalan.. tp dgn kuasa ALLAH ada la seorg pemandu lori yg baik hati bg kami jalan utk u turn.. alhamdulillah...

bile sampai balik imegresen JB rasa lega sikit.. tp kene g beli touch n go.. wan g beli RM 10.. tol dia murah je 2.70 jek kot.. lupa da.. tp 2 ringgit lebih je.. serik sungguh la rasa masa tu.. pas tu last chance cari jugak plaza pelangi.. la rupanya senang je pon.. mcm hampeh je.. mata kami tertutup kot masa tu.. tp apa pn semuanya da selamat... tq to aisa yg belanja kami makan NANDO's.. melayang duit dia 108 henget..

apa pn kami da selamat.. moral of the story.. sesapa yg sesat mcm aku.. jgn la takut sgt.. kita boleh u turn balik.. so this my 1st experience.. :))

Saturday, January 2, 2010

tahun da bertukar 2010

Assalamualaikum..

hr ni tak balik kg.. baru lepas meeting walaupn hr ni hr sabtu.. persiapan utk pameran bulan depan.. hopefully aku tak yah p.. 3 hari tu lama.. malas nk g. penat ja lebih. nnt nk recover penat da brp lama.. bile keje aku nk siap cam ni..

nak buat keje malas.. hr ni aku masak mushrum and traditional spegeti.. ermm. rasa dia cam tu la.. beli yg segera punya panaskan jek.. sapa2 pn boleh masak.. pagi2 da bangun.. nak masak.. tp bst la sb shiro, mira and aisa mkn sungguh2.. best2..

aku moody ke hr ni??? konpius jap.. isk pelik la.. aku rasa cam biasa jek.. gasak la nk interprate aku cam ne. decision aku ujung tahun hr tu telah membuatkan demand semakin tinggi.. dr sekali ke 2 kali dan mungkin pas ni hari2.. tensen gak.. cabaran masih terbentang luas dihadapan.. mencari sedikit keyakinan. errmmm.... kadang2 rasa da tak larat diduga.. tp ni la idup.. stp hr adalah cabaran yg harus ditempuh dgn hati yg rela...

Hanya ALLAH tempat bergantung dan bersandar..